تغیر مسیر یافته از - آیت‌ الله احمد جنتی
زمان تقریبی مطالعه: 38 دقیقه
 

احمد جنتی





یکی از عالمان معاصر که قدر او به خوبی شناخته شده نیست، آیة الله شیخ احمد جنتی است. بی شک او مبارزی مخلص در صف پیکار با رژیم طاغوت، مرزبانی صدیق علیه تهاجم فرهنگی، محقق و نویسنده‌ای توانا و لایق و استادی متبحر است که در دفاع از کیان اسلامی قاطع و در احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی، گوی سبقت را از دیگران ربوده است.

فهرست مندرجات

۱ - ولادت
۲ - پدر
۳ - مادر
۴ - تولد
۵ - استادان
۶ - دوستان
۷ - تاسیس مدرسه حقانی
۸ - شاگردان
۹ - عوامل سازنده
۱۰ - همراه با انقلاب
۱۱ - تبلیغ
۱۲ - تبعید
۱۳ - ویژگی ها
       ۱۳.۱ - تقید به برگزاری نماز اول وقت
       ۱۳.۲ - اسوه کارگزاران
       ۱۳.۳ - ساده زیستی
۱۴ - پس از پیروزی
۱۵ - مسئولیت ها
       ۱۵.۱ - عضویت در شورای نگهبان
       ۱۵.۲ - نماز جمعه
       ۱۵.۳ - ریاست سازمان تبلیغات اسلامی
       ۱۵.۴ - عضو شورای نمایندگان رهبری در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی
       ۱۵.۵ - نمایندگی امام و رهبری در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش آموزان
       ۱۵.۶ - عضویت در هیئت مؤسس جامعة الزهراء قم
       ۱۵.۷ - عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت
       ۱۵.۸ - مسئولیت ستاد احیای امربه معروف ونهی ازمنکر
       ۱۵.۹ - نمایندگی مقام معظم رهبری در کمک رسانی مظلومان
       ۱۵.۱۰ - عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی
       ۱۵.۱۱ - عضویت در شورای جنگ
       ۱۵.۱۲ - نمایندگی مجلس خبرگان
       ۱۵.۱۳ - عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام
       ۱۵.۱۴ - عضویت درشورای عالی انقلاب فرهنگی
       ۱۵.۱۵ - عضویت در کمیسیون صدا و سیما به عنوان نایب رئیس
۱۶ - ماموریت‌های ویژه
       ۱۶.۱ - ماموریت حل اختلاف بین علمای شیراز
       ۱۶.۲ - رسیدگی به انتخابات مجلس شورای اسلامی
۱۷ - در کلام امام
۱۸ - در کلام رهبری
۱۹ - هشدارها
۲۰ - در آیینه خاطرات
۲۱ - فرزندان
       ۲۱.۱ - محمدحسین جنتی
       ۲۱.۲ - علی جنتی
۲۲ - آثار
۲۳ - پانویس
۲۴ - منبع

۱ - ولادت



آیة الله جنتی در سال ۱۳۰۵ش. در روستای لاوان از توابع شهرستان اصفهان، در یک خانواده‌ای روحانی به دنیا آمد.
آیة الله جنتی، روستای محل ولادت و دوران کودکی خود را این چنین توصیف می‌کند:
«روستای لاوان همانند سایر روستاهای منطقه ماربین، روستایی کوچک و سرسبز و خرم بوده است و اهالی آن غالبا به شغل کشاورزی، باغداری، دامداری و کارگری مشغول بوده‌اند. مردم روستا هر چند از نظر اقتصادی، درآمد مختصر و زندگی متوسطی داشته‌اند، اما از جهت روحی و اخلاقی عمدتا در سطح خوبی قرار داشته اندبه همین دلیل کمتر در این محل زد و خورد و شرارت وجود داشته است و اگر اختلافی پیش می‌آمد، با مراجعه به مرحوم پدرم که روحانی موجه محل بود، آن را حل و فصل می‌کردند.»
[۱] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.


۲ - پدر



ملا هاشم، پدر آیة الله جنتی و جد پدری‌اش، شیخ احمد، روحانی بوده‌اند.
ملا هاشم که به ارشاد و هدایت مردم مشغول بود. عالم و ملای لاوان به شمار می‌رفت، نزد مردم از احترام ویژه‌ای برخوردار بود و در برآورده کردن نیازهای هم روستایی‌های خود، از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کرد.
ملا هاشم نزد استادان مبرز اصفهان زانوی شاگردی زد. معروف‌ترین استادن او عبارتند از:
۱. شیخ محمدحسن عالم نجف آبادی.
۲. سید علی نجف آبادی.
۳. حاج آقا رحیم ارباب.
۴. سید محمدرضا خراسانی.
[۲] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.

آیة الله جنتی پدر خود را این گونه وصف می‌کند:
«مرحوم پدرم عالمی بود که همه عمرش را به تحصیل، تدریس و تبلیغ دین گذراند و تا آخر عمر هم رابطه اش را با حوزه علمیه اصفهان قطع نکرد. مدت‌ها در مدرسه جده بزرگ و در این اواخر در مدرسه چهارباغ سکونت و تدریس داشت.
[۳] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.

همچنین در جای دیگری درباره منش و سیره پدر بزرگوار و عالمش می‌گوید:
«در تعبد و تقید به آداب دین و رعایت مستحبات بسیار می‌کوشید. از جهات اخلاقی و معاشرتی بسیار نرم خو، حلیم، باحوصله و متین بود تا آن جا که من می‌دانم، همه با عزت و احترام با ایشان برخورد می‌کردند.
[۴] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.


۳ - مادر



مادر آیة الله جنتی زنی پارسا و باخدا از روستای لاوان به نام «فاطمه» بود. وی زنی خداترس و مؤمن بود که روزها را به یاد خدا و به تلاوت قرآن مشغول بود و به زنان روستا، قرآن می‌آموخت.
آیة الله جنتی مادرش فاطمه خانم را این گونه می‌ستاید:
«مرحوم مادرم نیز تنها سواد قرآنی داشت و با خواندن و نوشتن کمی آشنا بودتا آخر عمر علاوه بر خانه داری، قرآن و بعضی کتب دینی را تدریس می‌کرد و به بیان مسائل و اداره بعضی جلسات دینی می‌پرداخت و به اصول و آداب دین بسیار مقید بود و با صبر و قناعت و آبرومندی زندگی را می‌گذراند.
[۵] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.


۴ - تولد



آیة الله جنتی در تاریخ ۳/ ۱۲/ ۱۳۰۵ش. در خانواده علم و معنویت دیده به جهان گشود. پس از گذران دوران کودکی و خردسالی، به مکتب خانه رفت سپس به خواندن و فراگیری دروس حوزه روی آورد. شوق و اشتیاق فراگیری درس و دانش حوزه باعث شد که احمد هر روز به همراه پدر مسافت طولانی لاوان تا اصفهان را پیاده طی کندتا پس از طی این مسافت طولانی، در جلسه درس استادان مبرز حوزه علمیه اصفهان حضور یابد و از خرمن دانش آنها خوشه برچیند.
وی با بیان خاطرات آن روزهای به یاد ماندنی می‌گوید:
«پدرم با همان لباس مبدل (طلاب علوم دینی در آن روزگار به علت ترس از ماموران رضا خان مجبور بودند با لباس مبدل رفت و آمد کنند.) ، به مدرسه جد بزرگ ما در اصفهان، برای تحصیل و تدریس می‌رفت و من هم همراه ایشان، این فاصله را که حدود یک فرسخ بود، پیاده می‌رفتم. یادم هست که (هر هفته) شنبه می‌رفتیم و عصر چهارشنبه برمی گشتیم.
[۶] پاسداران اسلام، مهدی مشایخی، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جاول، ۱۳۷۶، ص۱۲۰.


۵ - استادان



آیة الله جنتی در شهر عالم خیز اصفهان از استادان بزرگی استفاده کرد. وی ادبیات و سطح را نزد استادانی مبرز فراگرفت که عبارت بودند از:
۱. پدرش ملا هاشم.
۲. سید ابوالقاسم هرندی.
۳. سید محمد هاشمی.
۴. حاج میرزا محمود معین.
۵. شیخ علی مشکاتی.
۶. شیخ حیدرعلی صلواتی.
۷. روح الله امامی.
۸. سید محمدباقر ابطحی.
۹. شیخ احمد فیاض.
۱۰. سید محمدباقر سدهی.
وی پس از فراگیری کامل درس‌های ادبیات عرب و مقداری از سطح، راهی حوزه علمیه قم شد. وی در آن دیار مقدس، بقیه درس‌های سطح را نزد استادان مبرز و بزرگ آن حوزه کهن فراگرفت. استادان این دوره او عبارت بودند از:
۱. شهید آیة الله محمد صدوقی.
۲. حاج میرزا عبدالکریم تهرانی.
۳. سید رضا بهاءالدینی.
۴. سید محمدباقر سلطانی.
[۷] گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۷۴.
(سید محمدباقر سلطانی فرزند علامه سید علی اصغر سلطان العلما (م ۱۳۴۲ق.) و نوه مهدی طباطبایی (م۱۳۲۴ق.) میباشد. وی در ۱۳۳۲ق. در بروجرد به دنیا آمد و پس از گذراندن دوران مقدماتی به قم مهاجرت نمود و از محضر عالمان بزرگی چون: خوانساری، فیض و محمدعلی ضیاءالدین عراقی اصفهانی، محمدحسین غروی اصفهانی و... استفاده نمود. او پس از پایان تحصیلات به بروجرد بازگشت و پس از مدتی به مشهد مقدس عزیمت نمود. در آنجا از درس پربار میرزا مهدی اصفهانی بهره برد و در ۱۳۵۹ به قم مهاجرت نمود.)
۵. شیخ عبدالجواد جبل عاملی اصفهانی.
۶. سید زین العابدین کاشانی.
۷. روح الله کمالوند خرم آبادی.
۸. شیخ حسینعلی منتظری.
وی پس از اتمام درس‌های سطح، توفیق شرکت در درس خارج بزرگ‌ترین فقهای دوران معاصر را یافت. وی در این دوران از زندگی پربار خود، در درس افراد زیر شرکت کرد:
۱. آیة الله بروجردی.
۲. امام خمینی.
۳. سید محمد حجت کوه کمری.
۴. سید محمدرضا گلپایگانی.
شیخ احمد جنتی بیشترین استفاده را از درس امام برده است. وی درباره ویژگی‌های کم نظیر استادش، امام خمینی (قدس سره) می‌گوید:
«انصاف این است که صرف نظر از مسئله رهبری و آن قدرت معنوی و اخلاقی امام و شناخت اجتماعی و آشنایی ایشان با مسائل روز و درک سیاسی، از نظر علمی هم به حق باید اعتراف کرد که ایشان مطلبی را به ما آموختند که در هیچ درس دیگری نیاموختیم یعنی اجتهاد به معنای واقعی، در ایشان به طور کامل و چشمگیر دیده می‌شد. بسیاری از مبانی علمی ایشان، هنوز هم برای من بسیار زنده و جالب توجه است که وقتی به آن مبانی برمی خورم، هر چه در اطراف آن فکر می‌کنم، آن را بسیار استوار، محکم و متین می‌بینم.
[۸] پاسداران اسلام، ص۱۲۱.


۶ - دوستان



آیة الله جنتی در قم با آیات و روحانیون زیادی دوست بود و رفت و آمد داشت که مهم‌ترین آنها عبارت بودند از محسن حرم پناهی، سید کرامت الله ملک حسینی (نماینده فعلی مردم استان یاسوج در مجلس خبرگان رهبری.) ، مجدالدین محلاتی، سید مرتضی جزایری، شیخ جعفرعاملی، سید محمد علم الهدی، شهید سید محمدرضا سعیدی، شیخ ابوالقاسم خزعلی،شهید مفتح و محمدعلی موحدی کرمانی.
دوستانی که بیشتر با آنها هم بحث و مانوس بود عبارت بودند از آیات بزرگوار:
شهید علی قدوسی، شهید سید محمدحسین حسینی بهشتی، شهید محمدمهدی ربانی املشی، محمد نصرالهی، شیخ محمد نهاوندی، سید احمد تهرانی،محمدتقی مصباح یزدی، شیخ جعفر سبحانی، سید جواد علم الهدی، محمدعلی شرعی،میرزا علی مشکینی، ابراهیم امینی و ناصر مکارم شیرازی.
[۹] پاسداران اسلام، ص۵۱.


۷ - تاسیس مدرسه حقانی



آیة الله جنتی در کنار دوستانش شهید قدوسی، شهید بهشتی و آیة الله مصباح یزدی، از مؤسسین و گردانندگان اصلی مدرسه علمیه حقانی بود.
[۱۰] خبرگان ملت، ص۱۵۲.

این مدرسه پویا و نو، تاثیر به سزایی در تربیت طلاب انقلابی داشت و هر کدام از تربیت یافتگان این مدرسه بابرکت، در مبارزه علیه دیکتاتوریرژیم پهلوی و تلاش برای پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری جمهوری اسلامی در ایران نقش به سزایی داشتند.

۸ - شاگردان



آیة الله جنتی همزمان با فراگیری درس‌های حوزه، آنها را تدریس می‌کرد. وی از مدرسان بنام مدرسه علمیه حقانی بودبه طوری که ۱۴ سال در این مدرسه از «جامع المقدمات» تا «کفایه» را تدریس کرد.
[۱۱] خبرگان ملت، ص۱۵۲.

طلاب زیادی از محضر درس او فیض بردند که برخی از آنان به فیض شهادت رسیدند که عبارتند از:
۱. شهید ذبیح الله کرمی.
۲. شهید محمد شهاب.
۳. شهید ناصر بنی جمالی.
۴. شهید محسن حاجی جعفری.
۵. شهید عبدالله میثمی.
۶. شهید مصطفی ردانی پور.
۷. شهید سید حسن شاهچراغی.
۸. شهید حسن مهدوی همدانی.

۹ - عوامل سازنده



شخصیت هر انسانی به عواملی بستگی دارد که مهم‌ترین آنها، خانواده، محیط زندگی و دوستان است.
آیة الله احمد جنتی درباره عوامل سازنده شخصیتش می‌نویسد:
عواملی که شخصیت سیاسی ـ اجتماعی مرا شکل داد، مسائلی نظیر تنفر از ظلم و بی عدالتی، تبعیض، اختلاف طبقاتی و زورگویی بود که از کودکی در وجودم ریشه داشت. انزجار از دستگاه حاکم، به دلیل مخالفت با مظاهر دینی، اشاعه فساد و ظلم به اقشار محروم و ضعیف جامعه، محیط زندگی از خانواده گرفته تا معاشران مسلمان و دوستان و حرکت‌های انقلابی، مانند نهضت فداییان اسلام و در نهایت حضرت امام که همه جامعه را هدایت کرد و روحیه‌های آماده را بسیج کرد و همه استعدادهای بالقوه را فعلیت بخشید.
[۱۲] خبرگان ملت، ص۱۵۲.


۱۰ - همراه با انقلاب



بی شک آیة الله جنتی را می‌توان به عنوان یکی از مهم‌ترین شخصیت‌های انقلابی دوران اخیر یاد نمود. وی هنگامی که در قم مشغول تحصیل بود، با شرکت در کنفرانس‌ها و جلسه‌هایی که علیه رژیم طاغوت برگزار می‌شد، حرکت انقلاب اسلامی را تسریع می‌بخشید. امضای وی در اکثر نامه‌ها و اعلامیه‌هایی که از طرف انقلابیون و علما صادر می‌شد، گویای این مسئله است. همین حرکت‌های انقلابی وی باعث شد که رژیم طاغوت واکنش نشان دهد. آیة الله جنتی در این باره می‌نویسد:
در جزیره خارک و رفسنجان و قم مورد تهدید، تعقیب و مراقبت بودم و چند نوبت در قم بازداشت شدم. سه نوبت به زندان رفتم، دو نوبت در قزل قلعه و یک نوبت در زندان کمیته. مجموعا حدود سه ماه زندانی شدم که تاریخ دقیق آن را در خاطر ندارم. یک بار مرا در جزیره خارک دستگیر کردند (و) برای سه سال به همدان تبعید شدم.
[۱۳] خبرگان ملت، ص۱۵۴.

ساواک راجع به یکی از جلسات برگزاری علیه رژیم منحوس پهلوی که آیة الله جنتی نیز از اعضای آن بوده ودر آن حضور داشته است، در گزارشی مبسوط می‌نویسد:
در ساعت ۲۱ روز ۲۳/ ۱۲/ ۱۳۴۴، علی حجتی کرمانی، جنتی اصفهانی، ربانی شیرازی، احمد آذری و منتظری اصفهانی، در منزل میرزا علی مشکینی جلسه‌ای تشکیل داده و تصمیماتی به شرح ذیل اتخاذ نموده‌اند: ۱. برای مراجعت امام خمینی (قدس سره) اعلامیه‌هایی در ایام عید در قم چاپ و در سایر شهرستان‌ها پخش نمایند. ۲. مراجعه دسته جمعی به منزل روحانیون طراز اول و تقاضا از آنان جهت اخذ تصمیمات شدیدتر به منظور اعاده امام خمینی به قم. ۳. چنانچه این اقدامات مؤثر واقع نگردید، تصمیمات شدیدتری از قبیل تهدید و ارعاب و حتی ترور گرفته شود.
با توجه به اوامر صادره، مراتب جهت مراقبت‌های لازم و جلوگیری از هر گونه پیش آمد احتمالی، خواهشمند است دستور فرمایید موزعین هر نوع اعلامیه و تراکت مضره دستگیر و نتیجه سریعا گزارش گردد.
[۱۴] خاطرات شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی، ص۴۳.

آیة الله شیخ علی اکبر مسعودی خمینی متولی آستان حضرت فاطمه معصومه علیهاالسّلام درباره تلاش آیة الله جنتی در مبارزه با رژیم طاغوت می‌گوید:
«یک بار آقای جنتی در مجمعی حضور داشتند و بنا شد که درباره موضوعی اطلاعیه‌ای داده شود، در نهایت تنظیم اطلاعیه و رساندن آن به مقصد، به عهده آقای جنتی گذاشته شد. ایشان هم متن اولیه آن را لای یک نسخه کتاب مفاتیح الجنان گذاشت و از جلسه بیرون رفت. بنده این صحنه را فراموش نمی‌کنم که ایشان از کنار کوچه آرام آرام عبور می‌کرد و سرش را پایین انداخته بود که کسی به ایشان ظنین نشود مفاتیح الجنان هم زیر بغلش بود و هر کس ایشان را می‌دید، خیال می‌کرد برای دعا خواندن به حرم می‌رود».
[۱۵] خاطرات آیةالله مسعودی خمینی، ص۳۰۳.

علی جنتی نیز ضمن یادآوری آن دوران پرخاطره درباره نقش پدرش در پیروزی انقلاب اسلامی می‌گوید:
«به یاد دارم همراه پدرم از مدرسه فیضیه داخل صحن شدیم. در همین زمان، یکی دو نفر از مامورین ساواک پدرم را دستگیر کردند و سوار یک ماشین کردند و او را با خود بردند. مدت‌ها از ایشان خبر نداشتیم تا این که سرانجام بعد از جست و جوی بسیار متوجه شدیم که در زندان قزل قلعه هستند..
[۱۶] خاطرات علی جنتی، ص۳۹.
پس از صد روز، پدرم را به اتفاق آقای مروارید و یک نفر دیگر آزاد کردند.
[۱۷] خاطرات علی جنتی، ص۴۰.


۱۱ - تبلیغ



آیة الله جنتی همراه با دیگر روحانیون قم برای تبلیغ و افشای جنایات رژیم منحوس پهلوی به نقاط مختلف کشور و به ویژه تهران سفر می‌کرد.
در یکی از گزارش‌های ساواک به تبلیغات وسیع وی در جهت براندازی طاغوت اشاره شده است:
۱۲/ ۶/ ۴۸
موضوع: شیخ احمد جنتی، فرزند هاشم
شغل: واعظ
نامبرده بالا که از روحانیون ناراحت اصفهان معرفی گردیده، در تاریخ ۳۰/ ۳/ ۴۸ به تهران آمده و با محمدرضا سعیدی از عناصر ناراحت و مخالف مقیم تهران ملاقات نموده است. ملاحظات جهت اطلاع و مراقبت از وی و اعلام نتیجه.
[۱۸] خاطرات سید محمدرضا سعیدی، ص۳۴۲.


۱۲ - تبعید



آیة الله جنتی و دیگر انقلابیون، بی اعتنا به هشدارهای عوامل ساواک، برای رسیدن به هدف اسلامی شان مبارزه را ادامه دادند تا این که رژیم مجبور شد وی و دیگر مبارزین را دستگیر و به نقاط مختلف کشور تبعید کند.
وی ابتدا برای مدت کوتاهی به تهران تبعید شد. در نامه اداره ساواک آمده است.
از ساواک قم به مدیریت کل اداره سوم
در اجرای اوامر تلفنی از بخش ۳۱۲ آن اداره کل، بدین وسیله ۵ نفر افراد مشروحه زیر جهت اعزام به مرکز در تاریخ ۲۲/ ۲/ ۵۱ تحویل پاسداران اعزامی به سرپرستی آقای اسماعیل قزوینیگردیدند.
محمدمهدی ربانی، شیخ محمد یزدی، احمد جنتی لادانی، محمدعلی گرامی، شیخ احمد بیگدلی.
رییس ساواک قم، مهران
[۱۹] خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۳۸.

پس از بازگشت به تهران و ادامه فعالیت‌های ضد طاغوت، این مجاهد خستگی ناپذیر به همدان تبعید گردید. در گزارش ساواک آمده است:
به وزارت دادگستری۱/ ۶/ ۵۲
از ساواک، کمسیون امنیت اجتماعی
افرادی که لیست آنان به پیوست ایفاد می‌گردد، از روحانیون و عناصر اخلال گر و ناراحت شهرستان قم هستند که فعالیت‌هایی در جهت ایجاد تشنج و تحریک مردم به شورش و بلوا داشته‌اند که طبق کمیسیون امنیت اجتماعی مورخه ۲۲/ ۵/ ۵۲ شهرستان قم، به سه سال اقامت اجباری در مناطق مختلف کشور محکوم شده‌اند. مراتب جهت استحضار اعلام می‌گردد.
ارتشبد نصیری.
۱. عبدالرحیم ربانی شیرازی، چابهار.
۲. حسینعلی منتظری، طبس گلشن.
۳. احمد جنتی، اسدآباد همدان.
۴. محمدعلی گرامی، بم.
۵. حسن صانعی، مشکین شهر.
۶. احمد آذری، برازجان.
۷. خزعلی، بندر گناوه.
۸. محمد جعفری گیلانی، نی ریز.
[۲۰] خاطرات آیةالله عبدالرحیم ربانی شیرازی، ص۳۲۴.

به این ترتیب، آیة الله جنتی به مدت سه سال در شهرستان اسدآباد در تبعید به سر برد. در ادامه مبارزات، آیة الله جنتی، طی نامه‌ای به اقامت اجباری سه ساله در شهرستان فردوس محکوم شد.
[۲۱] خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۸۵.

آیة الله جنتی در برابر ظلم و ستم رژیم پهلوی لحظه‌ای آرام و قرار نگرفت و در این راه پافشاری نمود. وی در برابر حکم اعدام عده‌ای از انقلابیون نیز ساکت ننشست و همراه با طلاب مبارز دیگر به تحریک علما پرداخت تا آنان در مقابل حرکت رژیم پهلوی موضع گیری کنند.
گزارش اداره ساواک:
برابر اعلام تلفنی ابهری روز ۲۰/ ۲/ ۵۱ چند تن از طلاب افراطی مقیم قم به منازل آیات شریعتمداری و گلپایگانی و نجفی مرعشی مراجعه و از آیات مذکور تقاضا می‌نمایند به عنوان اعتراض به احکام صادره اداره دادرسی در مورد معدومین و محکومین سازمان آزادی بخش ایران وابسته به جمعیت به اصطلاح نهضت آزادی از روز یک شنبه کلاس‌های درس حوزه علمیه قم را تعطیل نمایند که آیة الله شریعتمداری با این امر مخالفت، ولی آیة الله گلپایگانی در این زمینه پاسخ مساعدی به آنان داده است. مضافا به این که همفکران طلاب مذکور به همین منظور در نظر دارند در تهران به آیة الله خوانساری نیز مراجعه نمایند. به ساواک قم اعلام گردید سریعا محرکین امر را شناسایی و دستگیر که برابر اعلام ساواک مذکور، روز جاری چهار نفر از طلاب محرک به شرح زیر دستگیر می‌گردند. مهدی ربانی املشی، شیخ محمدعلی گرامی، شیخ محمد یزدی، احمد جنتی لاوانی.
[۲۲] خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۳۸.


۱۳ - ویژگی ها




۱۳.۱ - تقید به برگزاری نماز اول وقت


علی دارابی (متولد ۱۳۴۰ش، کارشناس ارشد علوم سیاسی از دانشگاه تهران، روزنامه نگار.) نویسنده و پژوهشگر معاصر که در سفر به عراق، برای زیارتامامان معصوم، آیة الله جنتی را همراهی کرده است، درباره اخلاق بسیار نیکوی ایشان در برگزاری نماز در اول وقت می‌گوید:
از «منظریه» تا «بغداد» ۳ ساعت راه است. ساعت‌ها را هم به وقت عراق تنظیم کردیم. چون نیم ساعت با ساعت رسمی کشور ما اختلاف دارد و عقب تر است. نماز ظهر را در «مقدادیه» که یکی از مناطق استان «دیاله» است، به امامت حضرت آیة الله جنتی اقامه کردیم چرا که آیة الله جنتی تاکید داشت که نماز باید در اول وقت، در هر نقطه‌ای که شد، اقامه شود.
[۲۳] سفرنامه کربلا، حدیث واقعه، ص۳۳.


۱۳.۲ - اسوه کارگزاران


آیة الله جنتی می‌تواند اسوه‌ای نیکو برای کارگزاران و کارمندان نظام اسلامی باشد. علی دارابی که سالهاست با این مرد الهی آشنا می‌باشد، درباره ویژگی‌های او می‌گوید:
«حقیقتا باید بگویم که این مرد الهی، بی تردید از اولیای الهی است. من سال هاست که توفیق خدمت و همکاری در کنار ایشان را دارم. از درون زندگی ایشان تا حدودی اطلاع دارم. یک زندگی بسیار ساده و بی آلایش که برخی فرش‌های نخ نما در اتاق زندگی و پذیرایی ایشان برای کسانی که رفت و آمد دارند، مشخص است. غالب اوقات سال را نیز این مجتهد و مجاهد الهی، روزه دار است. همواره در کارها به ما و سایر دوستان بر رعایت امانت داری، تقوا، رعایت بیت المال، ساده زیستی، اجتناب از اسراف، کار برای مردم و خدمت به آنان، همراه با برنامه ریزی و نظم تاکید می‌کند.

۱۳.۳ - ساده زیستی


آیة الله جنتی که اکثر جمعه‌ها در نماز پرشکوه جمعه همه را به ساده زیستی و دوری از اسراف دعوت می‌کند، خود اولین مستمع این سخنان است. وی زندگی بسیار ساده و بی آلایشی دارد. او چه در دوران طاغوت و چه در حال حاضر که از ارکان مهم نظام به شمار می‌رود، وضعیت ساده زندگی را حفظ کرده است.
علی جنتی درباره وضعیت خانواده اش در دوران منحوس پهلوی می‌گوید:
وضعیت خانواده ما از نظر مادی متوسط بود به طوری که بیشتر مواقع، زندگی مشقت باری داشتیم. تا سال ۱۳۴۴ش. اجاره نشین بودیم و به ترتیب در محله‌های پنجه علی، چهارمردان، باجک، آذر، مبارک آباد و صدوق قم زندگی کردیم. در سال ۱۳۴۴ پدرم در خیابان صدوق خانه‌ای به مبلغ ۱۳۰۰۰ تومان خرید البته زمین آن خانه، آستانه‌ای (وقفی) بود. این منزل هنوز نیز پابرجاست و تمام دارایی پدرم را تشکیل می‌دهد. اکنون چون پدرم ساکن تهران است، منزل را در اختیار طلبه‌ای قرار داده، دو اتاق از آن را برای هنگامی که به قم می‌رود، نگه داشته است.
[۲۴] خاطرات علی جنتی، ص۱۹.

علی جنتی درباره پدرش می‌گوید:
پدرم در زمان مرحوم آیة الله العظمی بروجردی، ماهیانه حدود ۶ تومان شهریه می‌گرفت که در آن زمان بسیار کم بود. مرجع دیگری نیز نبود تا شهریه‌ای بپردازد و چون پدر ایشان هم از نظر مالی کمکی نمی‌کرد، پدر مجبور بود با همان شهریه سر کند، البته پدرم بخشی از هزینه زندگی را از طریق فعالیت‌های تبلیغی که در ماه‌های رمضان، محرم و صفر انجام می‌دادند، تامین می‌کرد. وی معمولا برای تبلیغ، به مناطق مرکزی و جنوبی کشور می‌رفت.... به هر حال، این وضعیتی بود که ما در قم داشتیم.
[۲۵] خاطرات علی جنتی، ص۱۹.


۱۴ - پس از پیروزی



پس از پیروزی شکوه مند انقلاب اسلامی، آیة الله جنتی نقش مهمی در تثبیت انقلاب ایفا نمود. وی با سامان دهی نهادهای جدید، همچون شورای نگهبان و سازمان تبلیغات اسلامی، خدمت بسیار بزرگی انجام داد.

۱۵ - مسئولیت ها




۱۵.۱ - عضویت در شورای نگهبان


آیة الله جنتی از ابتدای انقلاب تاکنون، از اعضای فعال شورای نگهبان است.
وی در ابتدای تشکیل این شورای مهم، به مشکلات فراوان در این راه اشاره می‌کند و می‌گوید:
«شورای نگهبان هم مثل دادگاه‌های انقلاب اسلامی وقتی که برای اولین بار تشکیل شده بود، نه جای معینی داشت و نه آیین نامه‌ای و نه حقوقی و نه خود ما در تهران مسکن داشتیم. در آغاز، جلسات شورا در اتاقی در طبقه اول مجلس شورای اسلامی، پشت پارلمان ـ اتاقی که گه گاه شاه در آن جا حاضر می‌گردید ـ تشکیل می‌شد و پس از مدتی مرحوم آیة الله ربانی شیرازی محل فعلی را از بنی صدر گرفت. بعد از این، از جهت جا دغدغه‌ای نداشتیم.
[۲۶] خبرگان ملت، ص۱۵۴.

پس از تشکیل شورای نگهبان قانون اساسی و سپری شدن اولین دوره آن، حضرت امام با تقاضای تمدید مدت برای سه نفر به درخواست آیة الله صافی موافقت نمودند.
اوج حمله‌ها، تهمت‌ها و افتراها به آیة الله جنتی از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، به خاطر حضور ایشان در این سنگر مهم است. بدخواهان و ضد انقلاب‌ها می‌دانند که اگر این مجاهد باصلابت و نستوه در این سنگر جای نداشت، راحت تر می‌توانستند به پست‌های مهم دست یابند، اما این عالم بزرگوار با سعه صدر تمام این اهانت‌ها را تحمل می‌کند ولی از هدفش دست نمی‌کشد.

۱۵.۲ - نماز جمعه


وی در ابتدای انقلاب، از طرف حضرت امام خمینی (قدس سره) به امامت جمعه شهرستان اهواز منصوب گردید.
حکم انتصاب وی که از طرف امام خمینی صادر شده است، چنین است:
۲۰/ ۸/ ۵۸
جناب مستطاب حجة الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ احمد جنتی ـ (دامت افاضاته)
پیرو درخواست‌های زیادی که در مورد اقامه نماز جمعه در شهر اهواز از طرف اهالی محترم شده است، جناب عالی به امامت نماز جمعه در آن شهر منصوب می‌شوید تا ضمن انجام این فریضه بزرگ، مردم را در خطبه‌های نماز به وظایف خطیری که دارند، آشنا سازید و از توطئه‌های دشمنان اسلام و مملکت آگاه کنید و به اتحاد و وحدت کلمه دعوت نمایید.
امید است اهالی محترم از این فرصت استفاده نموده و با اجتماع بیشتر و هر چه باشکوه تر، آن را انجام دهند. از خدای تعالی توفیق همگان را بر انجام وظایف الهی و عمل به دستورات اسلامی خواستارم.
والسلام علیکم و رحمة الله.
۲۰/ ذی الحجه/ ۱۳۹۹
روح الله الموسوی الخمینی
[۲۷] صحیفه امام، ج۱۱، ص۴۰.

پس از آن، وی به امامت جمعه کرمانشاه منصوب گردید. و پس از مدتی به قم مراجعت نمود و امام جمعه موقت قم گردید، اما به دلیل مشغله‌های فراوان به تهران مهاجرت نمود و به امامت جمعه موقت تهران منصوب گردید که خطبه‌های دشمن شکن او هم اکنون هم در جریان است.

۱۵.۳ - ریاست سازمان تبلیغات اسلامی


سازمان تبلیغات اسلامی، یکی از نهادهایی است که در ابتدای انقلاب اسلامی ظهور کرد و نهادی نوپاست. این سازمان که در ابتدا به صورت شورایی اداره می‌شد، با تلاش‌ها و کوشش‌های فراوان اعضای شورا، به ویژه حضرت آیة الله جنتی به اهداف بسیار مهمی دست یافت. پس از تلاش‌های فراوان آیة الله جنتی، با درخواست اعضای شورا، وی از طرف امام خمینی به ریاست سازمان تبلیغات اسلامی منصوب گردید. متن حکم از این قرار است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجة الاسلام آقای حاج شیخ احمد جنتی ـ دامت افاضاته
به دنبال درخواست اعضای محترم و بزرگوار شواری عالی سازمان تبلیغات مبنی بر این که برای پیشبرد بهتر کار، شخصی از طرف این جانب به تنهایی مسئول آن سازمان گردد، جناب عالی را به مدیریت و ریاست آن سازمان منصوب می‌نمایم.
روشن است شما که از افراد متدین خوب و با سابقه طولانی در مبارزات می‌باشید و عمری را در حوزه‌های علمیه سپری کرده‌اید، می‌توانید خدمات ارزنده‌ای به اسلام و انقلاب بنمایید.
امیدوارم با تلاش پیگیر و با استفاده از همه نیروهای مؤمن به انقلاب و اسلام از عهده این مهم برآیید. تبلیغات که همان شناساندن خوبی‌ها و تشویق به انجام آن و ترسیم بدی‌ها و نشان دادن راه گریز و منع از آن است، از اصول بسیار مهم اسلام عزیز است....
توفیق جناب عالی و اعضای معزز و محترم شواری عالی سازمان تبلیغات اسلامی و تمامی افراد آن سازمان را از خداوند متعال خواستارم. والسلام علیکم و رحمة الله.
۱۴/ ۱/ ۶۸
روح الله الموسوی الخمینی
[۲۸] صحیفه امام، ج۲۱، ص۳۳۹.

آیة الله جنتی مجدانه در راه ساماندهی سازمان تبلیغات انجام وظیفه نمود.

۱۵.۴ - عضو شورای نمایندگان رهبری در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی


یکی از دیگر فعالیت‌های آیة الله جنتی، نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها بود که وی در این سنگر نیز به خوبی انجام وظیفه نمود و گروهی از روحانیون فاضل حوزه را در دفاع از ارزش‌های اسلامی در محیط دانشگاه حمایت کرد.

۱۵.۵ - نمایندگی امام و رهبری در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش آموزان


یکی دیگر از سنگرهایی که آیة الله جنتی در آن، حضور فعالی داشته است، اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش آموزان است که او توسط آیة الله خامنه‌ای به این سمت مهم منصوب شد.
بسم الله الرحمن الرحیم
آیة الله آقای حاج شیخ احمد جنتی دامت تاییداته
در پی درخواست اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش آموزان و با عنایت به ارزش و اهمیت قشر بزرگ و حساس دانش آموز برای حال و آینده کشور و نقشی که این عزیزان در حفظ طراوات و پرشور انقلاب دارا می‌باشند، جناب عالی را به عنوان نماینده در آن اتحادیه منصوب می‌کنم تا با هدایت فکری و رفع مشکلات معنوی و اشراف و نظارت بر امور اداری آن انجمن‌های مزبور کارآمدتر گردند و توانایی آنان در برآوردن نیازهای معنوی دانش آموزان عزیز بیشتر شود.
اعضای اتحادیه ی ان شاء الله با قدرشناسی از وجود مغتنم جناب عالی وظایف مهمی را که برای آن مجموعه در نظر است، بهتر از همیشه انجام خواهند داد و دستگاه‌های ذی ربط دولتی، همکاری و مساعدت لازم را خواهند کرد. توفیق جناب عالی و همه حضرات را از خداوند مسئلت می‌کنم.
سید علی خامنه‌ای، ۲۴/ ۱۲/ ۶۸.
[۲۹] روزنامه اطلاعات، ۲۶/ ۱۲/ ۶۸، ص۳.


۱۵.۶ - عضویت در هیئت مؤسس جامعة الزهراء قم


پس از تشکیل حوزه علمیه برادران و با به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی و رشد روزافزون علم و دانش بین اقشار گوناگون مردم، به ویژه زنان، برخی از عالمان دینی در حوزه علمیه قم به فکر ایجاد حوزه‌ای ویژه زنان افتادند که با استقبال حضرت امام خمینی نیز رو به رو شد. از این رو، عده‌ای به عنوان هیئت مؤسس جامعة الزهراء از طرف امام خمینی منصوب شدند تا زمینه فعالیت این دانشگاه عظیم را فراهم نمایند. متن حکم حضرت امام از این قرار است:
بسم الله الرحمن الرحیم
از آن جا که علوم مطلقا، خصوصا علوم اسلامی، اختصاص به قشری دون قشری ندارد و بانوان محترم ایران در طول انقلاب ثابت نمودند که همدوش مردان می‌توانند حتی در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی، خدمت‌های ارزشمندی به اسلام و مسلمانان نمایند و در تربیت و تعلیم جامعه بزرگوار، بانوان پیشتاز باشند و اکنون بحمدالله تعالی مؤسسه‌ای در شهر مقدس قم ـ شهر علم و جهاد ـ برای تعلیم و تربیت بانوان محترم در دست ساختمان است و امید است که با کوشش علمای اعلام و مدرسین حوزه علمیه قم ـ دامت برکاتهم ـ این مقصد اسلامی جامه عمل پوشد و در رشد فکری و شکوفا شدن دانش اسلامی بانوان قدم مؤثری باشد، لهذا حضرات حجج اسلام، آقایان حاج شیخ علی مشکینی، موسوی اردبیلی و حاج شیخ احمد جنتی و حاج شیخ محمد فاضل و حاج شیخ محمدعلی شرعیو شیخ محمدرضا توسلی و حاج شیخ حسن صانعی ـ دامت افاضاتهم ـ را به عنوان هیئت مؤسس این مکتب خواهران تعیین نمودم تا برای تعیین هیئت مدیره و تنظیم اساسنامه و تعیین مکتب و سایر امور مؤسسه، اقدامات مقتضی را بنمایند. امید است با تاکید خداوند متعال و دعای حضرت بقیة الله اروحنا لمقدمه الفداء ـ این مؤسسه بتواند خدمت ارزنده‌ای به جامعه بانوان مسلمان و انقلابی ایران بنماید.
۳۱/ ۵/ ۱۳۶۳۲۴/ ذی القعده/ ۱۴۰۴
روح الله الموسوی الخمینی
[۳۰] صحیفه امام، ج۱۹، ص۱۷.


۱۵.۷ - عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت


یکی دیگر از مسئولیت‌های آیة الله جنتی، عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت علیهم‌السّلام می‌باشد. این مجمع، در شهر قم قرار دارد و تا کنون آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است. مهم‌ترین رسالت این مجمع، شناساندن اهل بیت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم به جهانیان می‌باشد. متن حکم مقام معظم رهبری به آیة الله جنتی، برای عضویت شورای عالی این مجمع، از این قرار است:
بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت آیة الله آقای حاج شیخ احمد جنتی
اکنون که بحمدالله مجمع جهانی اهل بیت علیهم‌السّلام به عنوان کانون تلاش علمی و عملی تشیع تشکیل یافته و آغاز به کار کرده است، شایسته است برابر مواد اساسنامه آن، جمعی از برجستگان رجال علمی و چهره‌های موجه عالم تشیع، شورای عالی آن مجمع را شکل بخشیده، با عضویت در آن، مسئولیت خطیری را که برای اعضای آن شورای عالی پیش بینی شده، عهده دار گردندلذا جناب عالی را که بحمدالله به صفات مزبور موصوف می‌باشید، به عضویت شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت علیهم‌السّلام منصوب می‌نمایم.
سید علی خامنه‌ای

۱۵.۸ - مسئولیت ستاد احیای امربه معروف ونهی ازمنکر


یکی از بزرگ‌ترین اقدامات دوران زندگی آیة الله جنتی، تلاش خالصانه وی در جهت احیا و برپاداشتن واجب فراموش شده امر به معروف و نهی از منکر است. وی در این راه، تلاش‌های فراوانی انجام داده است و هم اکنون نیز رهبری این جریان را برعهده دارد. تهیه و چاپ بیش از صدها عنوان کتاب، مقاله، جزوه و... درباره این فریضه بزرگ، برپایی مجالس سخنرانی و خطابه، راجع به این امر مهم و برپایی همایش‌های بی ریا و خالصانه در جهت پیشبرد این هدف مقدس، از مهم‌ترین فعالیت‌های وی در این ستاد می‌باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با اعضا و کارکنان ستاد «احیای امر به معروف و نهی از منکر استان خراسان» در تاریخ ۳۰/۵/۱۳۷۴ فرمودند:
«لذا من به آقای جنتی و آن آقایان هم گفتم که شما اسم خودتان را بگذارید مجموعه احیای امر به معروف و نهی از منکر، شما می‌خواهید احیا کنید. فقط مباشر امر به معروف نیستید شماها، بلکه احیا کننده این کار هستید تا دیگران همه امر به معروف و نهی از منکر بکنند».

۱۵.۹ - نمایندگی مقام معظم رهبری در کمک رسانی مظلومان


(کشور بوسنی و هرزگوین در شبه جزیرهی بالکان واقع در جنوب اروپا قرار دارد و اکثریت آن مسلمان هستند.) با شروع جنگ صرب‌ها و نسل کشی آنها در بوسنی و هرزگوینمقام معظم رهبری هیئتی را برای بررسی اوضاع منطقه‌ای و جهانی راجع به بوسنی و هرزگوین تشکیل داد و ریاست این هیئت را بر عهده آیة الله جنتی گذاشت. وی در آن ایام، فعالیت‌های زیادی در این باره انجام داد و سفری به مناطق جنگ زده بوسنی و هرزگوین داشت. مقام معظم رهبری در دیدار رئیس العلمای بوسنی و هرزگوین در تاریخ ۵/۸/۱۳۷۵، ضمن حمایت از اقدامات آیة الله جنتی خطاب به بالاترین مقام مذهبی بوسنی و هرزگوین فرمود:
«الحمدلله در ایران کسان زیادی هستند که نسبت به خصوص بوسنی انگیزه دارند. حضرت آقا جنتی که دیگر یواش یواش بوسنیایی شدند و همچنین بقیه آقایان و دوستانی که هستند...».
رهبر معظم انقلاب اسلامی در جلسه دیگری در دیدار با اعضای ستاد «حمایت از مردم مسلمان بوسنی هرزگوین»، در تاریخ ۲۰/۷/۱۳۷۱، ضمن حمایت از اقدامات آیة الله جنتی فرمودند:
این حسنه بزرگی استکاری که انجام می‌دهید. من مجددا تشکر می‌کنم از همه آقایان از شخص جناب آقای جنتی که حقیقتا توی این قضیه دلسوزانه وارد شدند چه سفرشان، چه بعد از سفرشان. ان شاءالله که باز هم این راه ادامه پیدا کند.

۱۵.۱۰ - عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی



۱۵.۱۱ - عضویت در شورای جنگ



۱۵.۱۲ - نمایندگی مجلس خبرگان


در دوره اول و دوم از خوزستان و دوره سوم از تهران.

۱۵.۱۳ - عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام



۱۵.۱۴ - عضویت درشورای عالی انقلاب فرهنگی

[۳۱] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.


۱۵.۱۵ - عضویت در کمیسیون صدا و سیما به عنوان نایب رئیس



۱۶ - ماموریت‌های ویژه



هنگامی که کشور با بحران مواجه می‌شود یا مشکلی در جایی از کشور به وجود می‌آید، سران کشور، امین‌ترین و مطمئن‌ترین شخص را برای حل بحران پیش آمده در نظر می‌گیرند و ماموریت حل آن بحران را به او واگذار می‌کنند. یکی از افتخارات حضرت آیة الله جنتی این است که مورد وثوق و اطمینان حضرت امام خمینی بود و از سوی وی برای حل اختلافات و بحران‌های منطقه‌ای انتخاب می‌شد که به دو نمونه اشاره می‌کنیم:

۱۶.۱ - ماموریت حل اختلاف بین علمای شیراز


بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجة الاسلام و المسلمین آقای جنتی ـ دامت افاضاته
از قرار معلوم نقار و اختلافی بین بعض علمای شیراز واقع شده است که موجب نگرانی است خصوصا در استانی چون فارس و شهری مقاوم چون شیراز، مرکز علمایی بزرگ و مردمی مبارز و مقاوم که سهمی بسزا در پیشرفت انقلاب و تحقق جمهوری اسلامی داشته و دارند. و چه بسا که خدای نخواسته عواملی از مخالفین اسلام و علمای اعلام در بین صفوف متعهدین و جندالله نفوذ نموده و موجب اختلاف و مشاجره شده‌اند تا به آرمان‌های شیطانی خود برسند و از حسن ظن آقایان سوء استفاده نموده‌اند. لهذا از جناب عالی، پس از تقدیر از زحماتتان در طول انقلاب، تقاضا می‌کنم که سفری به شیراز نموده و با حضرات آقایان حجج اسلام، آقایان دستغیب ـ دامت افاضاتهم ـ و جناب حجة الاسلام آقای حائری، امام جمعه محترم، ملاقات و حساسیت موقع را گوشزد نمایید که مبادا مخالفین ایجاد اختلاف نموده و استفاده‌های نامشروع نمایند.
در ضمن از آقایان نمایندگان شیراز خواسته‌ام در این امر با جناب عالی همراهی و کمک نمایند. این جانب با علاقه‌ای که با مرحوم مجاهد عالی قدر، شهید معظم، آقای دستغیب دارم، به خانواده محترم ایشان علاقه مندم به حکم وظیفه از بیت ایشان تقاضا دارم همان طور که سیره مرحوم شهید دستغیب بود، در رفع این گونه غائله‌ها تلاش نمایند و از جناب آقای حائری نیز می‌خواهم با همراهی آقایان در رفع حادثه کوشش نمایند.
ان شاء الله تعالی همگی با موفقیت مراجعت نمایند. والسلام علیکم و رحمة الله. ۱۲ شوال المکرم ۱۴۰۵ روح الله الموسوی الخمینی
[۳۲] صحیفه امام، ج۱۹، ص۳۰۶.


۱۶.۲ - رسیدگی به انتخابات مجلس شورای اسلامی


رسیدگی به انتخابات مجلس شورای اسلامی در گرگان اردیبهشت ماه ۱۳۶۷.
بسمه تعالی
شورای محترم نگهبان ـ ایدهم الله تعالی
از آن جا که به آقای نورمفیدی (سید کاظم نورمفیدی، نماینده امام و امام جمعه گرگان.) قول دادم به وضع انتخابات در آن شهر رسیدگی کنم و از آن جا که احمد (حجةالاسلام و المسلمین سید احمد خمینی.) با آقای امامی (آیةالله شیخ محمد کاشانی، عضو فقهای شورای نگهبان در زمان امام خمینی.) مشورت کرده که این کار از غیر شورای نگهبان صلاح نیست، با اعتماد به تمامی اعضای شورای محترم نگهبان، آقای جنتی را مسئول رسیدگی کامل به انتخابات گرگان نمودم تا حقی ضایع نگردد.
روح الله الموسوی الخمینی
[۳۳] صحیفه امام، ج۲۱، ص۴۳.


۱۷ - در کلام امام



۱. حضرت امام خمینی در دیداری که با قضات اصفهان در تاریخ ۲۳/۳/۱۳۵۸ داشتند، از آیة الله جنتی به نیکی یاد کرده، خطاب به قضات فرمودند:
«... از آقای جنتی هم متشکرم که با همراهی شما تشریف آورده اندالبته ایشان از اشخاص بزرگ این جا هستند و لیاقت برای همه مسائل را دارند. امیدوارم که با همراهی ایشان همه آقایان در خدمتی که محول به آنهاست، به طور شایسته عمل کنند.
[۳۴] صحیفه امام، ج۷، ص۲۶۴.


۱۸ - در کلام رهبری



۱. آیة الله خامنه‌ای در دیدار با مسئولان سازمان تبلیغات اسلامی در تاریخ ۵/۱۲/۱۳۷۰ش. ضمن ستایش از همه دست اندرکاران سازمان تبلیغات اسلامی، درباره آیة الله جنتی فرمودند:
حقیقتا سازمان تبلیغات ـ تا آن جایی که من اطلاع دارم ـ در گوشه و کنار، تلاش‌های بسیار باارزشی کرده استاما ظرفیت این سازمان بیش از اینهاست. این همه روحانی خوب، وجود شخص باارزش و بافضیلت و سابقه دار و موجه و عالمی مثل جناب آقای جنتی در راس این سازمان و وجود عناصر خوب در داخل کشور ـ بحث خارج کشور، بحث دیگری است ـ انتظار از این سازمان را بالا می‌برد.

۱۹ - هشدارها



تجربه چند سال گذشته نشان داده هرگاه مسئولان به هشدارهای عالمان دلسوز و بیدار گوش فراداده و آن را جدی گرفته‌اند نتیجه گرفته و هر گاه بی اعتنا از کنار آن رد شدند صدمات جبران ناپذیری بر پیکره اجتماع وارد آورده‌اند. هشدار مقام معظم رهبری در سال ۱۳۶۹ به شبیخون فرهنگی یکی از این مقوله هاست که متاسفانه برخی جدی نگرفتند و در حال حاضر اثرات آن در جامعه بروز دارد. حضرت آیة الله جنتی در دو نماز جمعه پیاپی نسبت به بازگشت سرمایه داران غرب زده و بی درد و هنرمندان آمریکایی به ایران نگران بود و همگان را نسبت به این موضوع تنبه داد. متاسفانه مسئولان به این هشدارها توجه نکرده و در روزهای اخیر دکتر علی خانی وزیر اقتصاد و دارایی کابینه آموزگار که برادرش عضو رسمی موساد است و پسر سناتور خواجه نوری (فراماسونر معروف) به ایران بازگشته و حتی ادعای بازگشت سرمایه مصادره شده خود را می‌کند.
[۳۵] کیهان هوایی، ۲۹، ۷، ۱۳۷۱، ص۸.


۲۰ - در آیینه خاطرات



وی که هم اکنون ۷۸ سال سن دارد در طول این عمر بابرکت و نورانی خاطرات زیادی به یادگار دارد. او ۱۵ سال از عمرش را در روزگار دیکتاتوری رضا خان سپری کرده است. خاطره‌ای بیاد ماندنی از آن روزها را بازگو می‌کند:
من حدود پانزده سال از عمرم را در زمان اختناق رضا خانی گذراندم، زمانی که لباس ممنوع شد وقتی لباس‌های سنتی و عمامه‌ها را بر می‌داشتند کلاه‌های نمدی را پاره می‌کردند به قبا و عبا ایراد می‌گرفتند، کت و شلوار تا حدی اجباری شده بود، مخصوصا برای کارکنان دولت،کشف حجاب اجباری بود. حتی در روستای ما زنان جرات نداشتند آن چادرهای محلی ضخیم به نام چاپب بیرون بیایند. مادرم یک روز با ترس و لرز بیرون آمده بود. لب جوی آب لباس می‌شست که پاسبانی را از دور دید، به دالان خانه مجاور پناه برد، پاسبان آنجا را تفتیش کرد و چادر را از سرش کند. پدرم نیز ناچار به پوشیدن پالتو و کلاه پهلوی شد و مدتی از ترس سربازی به شهر و مدرسه علمیه نمی‌رفت. مدارس دینی بعضی تعطیل و بعضی تبدیل به دبستان و امثال آن شده بود. طلاب و روحانیان بعضی برای همین تغییر هویت دادند و بعضی به عسرت گذراندند. مجالس روضه تعطیل شده بود، اندکی هم که مانده بودند احساس حقارت می‌کردند امیدی به آینده نداشتند. مساجد خلوت شده بود، غرب کعبه آمال شده بود، جز پیشرفت‌های علمی و صنعتی همه مردم را با احساس حقارت و غرب زدگی مواجه کرده بود. روزی هم دیدم که نیروهای متفقین در شهر اصفهان کنترل شهر را به عهده گرفته بودند و سر چهار راه‌ها ایستاده بودند. هزار شکر که آن دوران و دوران پس از آن گذشت و امروز به برکت امام عزیز و انقلاب اسلامی و ایثار مردم دین محترم و اسلام حاکم است و آیه شریفه «و لیبدنهم من بعد خوفهم امنا» مصداق پیدا کرد. خداوند توفیق شکر و اجرای عدالت اسلامی و صیانت از حریم قرآن را به ما عطا فرماید.
[۳۶] خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۸.


۲۱ - فرزندان



علی جنتی فرزند برومند آیة الله جنتی درباره فرزندان آیة الله جنتی می‌گوید:
ما چهار برادر بودیم. یکی از برادرها وابسته به گروهک منافقین بود که در درگیری مسلحانه‌ای در اوایل انقلاب معدوم شد.
[۳۷] خاطرات علی جنتی، ص۱۹.

برخی از فرزندان آیة الله جنتی عبارتند از:

۲۱.۱ - محمدحسین جنتی


وی در سال ۱۳۳۰ش. در قم متولد شد. وی دیپلم را از دبیرستان حکمت در ۲۱/ ۱۰/ ۱۳۴۹ دریافت نمود و به علت مبارزات سیاسی علیه رژیم دستگیر و زندانی شد. از سال ۱۳۵۲ش. به اتهام ارتباط با عزت الله شاهی و عضویت در سازمان مجاهدین خلق نامه‌ای مستعار حسن عبداللهی، احمد زمانی تحت تعقیب قرار گرفت و زندگی مخفی اش را آغاز نمود.
[۳۸] شهید سید اسدالله لاجوردی، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ص۲۲۴.


۲۱.۲ - علی جنتی


علی جنتی در سال ۱۳۲۸ش. متولد شد. پس از پایان تحصیلات کلاسیک وارد حوزه علمیه گردید و در مدرسه علمیه حقانی که از مدارس مشهور قم بود وارد شد و به درس مشغول گردید. سپس با آیات بزرگوار: قدوسی بهشتی، خزعلی و... آشنا گردید.
و در سن ۱۵ سالگی در جریان قیام ۱۵ خرداد ۴۲ شرکت داشت و مراسم سخنرانی امام را درک نمود.
علی جنتی درباره نحوه درس خواندن در حوزه می‌گوید:
جامع المقدمات را نزد پدرم، کتاب انموذج را نزد آقای طباطبایی یزدی خواندم و سیوطی را نزد آیة الله مقتدایی خواندم و مغنی را نیز از پدر فرا گرفتم. پس از آن مختصر المعانی را در محضر آقای خزعلی تا آخر خواندم. معالم را نزد آقای تقوی، باب نکاح لمعه را در محضر آقای محمدی گیلانی و طهارت و صلوة را نزد ابوی، بخشهای اقتصادی لمعه را نزد آقای مصلحی (فرزند آیة الله اراکی) باب ارث را نزد آقای سید حسن طاهری خرم آبادی و یک بخش از لمعه را نزد آقای مؤمن خواندم. قسمت عمده اصول فقه را نزد آقای خزعلی، باب منطق منظومه را نزد دو استاد مرحوم دکتر مفتح و محمدعلی گرامی، باب فلسفه منظومه را نزد آقای انصاری شیرازی و بدایة الحکمة را نزد آقای جوادی آملی خواندم.
[۳۹] خاطرات علی جنتی، ص۲۳.

هنگامی که برخی نیروهای انقلابی در داخل کشور به فکر تشکیل نیروی مسلح اسلامی در کشورهای تحت اشغال بیگانگان افتادند. علی جنتی به همراه شهید محمد منتظری که از دوستانش بود در لبنان به کمک برادران شیعه شتافت و مدتی را در آن سرزمین علیه اشغالگران جنگید.
برخی سمت‌های او پس از انقلاب عبارتند از: سرپرستی صدا و سیمای استان خوزستان، عضو شورای سرپرستی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، استاندار استان خوزستان، رییس دفتر حجة الاسلام هاشمی رفسنجانی در مقام جانشینی فرماندهی نیروهای مسلح.
[۴۰] خاطرات علی جنتی، ص۵.


۲۲ - آثار



از این فقیه پارسا و زاهد تا کنون آثاری نیز به یادگار مانده است که عبارتند از:
۱. ترجمه «اثبات الهداة»؛
۲. ترجمه «ایقاظ الهجة»؛
۳. ترجمه «تحف العقول»؛
۴. الزواج فی الاسلام به نام ازدواج در اسلام؛
۵. ترجمه «اثنا عشریه» به نام نصایح؛
۶. مقالات، پیام‌ها و مقدمه نگاری‌های فراوان.
برخی ازمقاله‌هایی که توسط ایشان به نگارش درآمده است در «مجموعه سخنرانی‌هایی پیرامون ولایت فقیه» چاپ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آمده است.
نیز مقدمه ایشان بر کتاب آموزشی «اصول عقاید» نوشته آیة الله مصباح یزدی را می‌توان نام برد.

۲۳ - پانویس


 
۱. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۲. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۳. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۴. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۵. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۶. پاسداران اسلام، مهدی مشایخی، سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، جاول، ۱۳۷۶، ص۱۲۰.
۷. گنجینه دانشمندان، ج۲، ص۱۷۴.
۸. پاسداران اسلام، ص۱۲۱.
۹. پاسداران اسلام، ص۵۱.
۱۰. خبرگان ملت، ص۱۵۲.
۱۱. خبرگان ملت، ص۱۵۲.
۱۲. خبرگان ملت، ص۱۵۲.
۱۳. خبرگان ملت، ص۱۵۴.
۱۴. خاطرات شیخ عبدالرحیم ربانی شیرازی، ص۴۳.
۱۵. خاطرات آیةالله مسعودی خمینی، ص۳۰۳.
۱۶. خاطرات علی جنتی، ص۳۹.
۱۷. خاطرات علی جنتی، ص۴۰.
۱۸. خاطرات سید محمدرضا سعیدی، ص۳۴۲.
۱۹. خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۳۸.
۲۰. خاطرات آیةالله عبدالرحیم ربانی شیرازی، ص۳۲۴.
۲۱. خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۸۵.
۲۲. خاطرات آیةالله محمدمهدی ربانی املشی، ص۱۳۸.
۲۳. سفرنامه کربلا، حدیث واقعه، ص۳۳.
۲۴. خاطرات علی جنتی، ص۱۹.
۲۵. خاطرات علی جنتی، ص۱۹.
۲۶. خبرگان ملت، ص۱۵۴.
۲۷. صحیفه امام، ج۱۱، ص۴۰.
۲۸. صحیفه امام، ج۲۱، ص۳۳۹.
۲۹. روزنامه اطلاعات، ۲۶/ ۱۲/ ۶۸، ص۳.
۳۰. صحیفه امام، ج۱۹، ص۱۷.
۳۱. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۰.
۳۲. صحیفه امام، ج۱۹، ص۳۰۶.
۳۳. صحیفه امام، ج۲۱، ص۴۳.
۳۴. صحیفه امام، ج۷، ص۲۶۴.
۳۵. کیهان هوایی، ۲۹، ۷، ۱۳۷۱، ص۸.
۳۶. خبرگان ملت، دفتر اول، ص۱۵۸.
۳۷. خاطرات علی جنتی، ص۱۹.
۳۸. شهید سید اسدالله لاجوردی، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ص۲۲۴.
۳۹. خاطرات علی جنتی، ص۲۳.
۴۰. خاطرات علی جنتی، ص۵.


۲۴ - منبع


سایت فرهیختگان تمدن شیعه، برگرفته از مقاله «احمد جنتی».    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.